o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
četrtek, 28.11.2024 : 20:38:53
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 1
| Tema:
Border collie - čvek
Strani:
1
...
3
4
5
6
7
[
8
]
9
10
11
12
13
...
162
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Border collie - čvek (Prebrano 491632 krat)
0 članov in 9 gostov pregleduje to temo.
Tomster
rad pišem
Spol:
Sporočil: 325
Re: Border collie
«
Odgovor #105 :
torek, 07.01.2003 : 09:42:27 »
Kot vidim, imamo vsi (borderaši) na tem forumu pribl. enake cilje - ohranitev značilnosti in sposobnosti pasme!
Citat
Mitja in Tomster - zal so nekatere bolezni psov vezane tudi na barve oziroma barvne gene. In - res je, pri delu, dokler je v redu, niso pomembne barve. Ampak ...
Glede na to, da so pri delu uporabljali pse, ki so znali past, ne pa simetrično obarvanih, so zaradi neproblematičnosti pri vzdrževanju in "handlingu" psov verjetno že takrat izločevali pse z genetskimi napakami (glede na porast števila gen. napak ravno v obdobju razcveta in komercializacije pasme). Pri tem so sicer (verjetno) vedeli, kake kombinacije prinesejo kake prednosti in slabosti, niso pa načrtno neparili pretežno belih psov in merlov (če, so jih po prvem leglu, ko so vidno rezultati), tega pa verjetno ne bomo nikoli vedeli, ker je veliko število BC-jev živelo in delalo na farmah in kmetijah, daleč od razstav, trialov in vzrejnih pregledov, kmet, farmer ali samo lastnik psa pa je paril zato, da je imel dovolj delovne sile, pa četudi je bil pes rumen, psica pa roza-samo, da je delal! Mislim, da je tu ena od prednosti (ki jih je po moje zelooo malo) načrtne vzreje v določeno smer.
Ne me narobe razumet-še vedno sem za to, da BC-ji ostanejo taki, kot so oz. za kar so bili namenjeni, ne glede na komercialni uspeh.
Aja, obstaja pri nas kak BC klub ali sekcija?!?
Mislim, da je čas...
Logiran
Barbka
midi
Spol:
Sporočil: 1.360
Seta del Oro: pametna lepota
«
Odgovor #106 :
torek, 07.01.2003 : 10:28:28 »
Mitija-
kdor
kateremukoli
psu / ali zivali - tudi macki - ne nudi normalnih pogojev za zivljenje, naj si kupi plisasto igraco. Vsa ziva bitja potrebujejo skrb in zagotovitev zivljenjskih pogojev.
Strinjam se, da komercializacija lahko vodi k temu, da pasma propade. A komercializacija je najhujsa takrat, ko se parijo psi brezglavo, samo zato, ker je v danem trenutku dovolj povprasevanja. Taki ljudje pa niso nujno vrhunski razstavljalci/vzreditelji/tekmovalci, temvec so razmnozevalci. Samo nekriticno gledanje in premalo znanja razmnozevalcev vodi v propad pasme.
Mitja - na "zivce" ti gredo razstavni psi. Vprasanje: ali ves, da je oce psice, ki je bila letos uvozena iz Italije (ves o kateri govoriva) - Evropski vice prvak v lepoti? Prvak Italije v lepoti? Oce in mama pa oba ta prava avstralska, razstavna psa? In ta isti pes
dela
z ovcami?
In naprej - da je oce Tomsterjevega psa Svetovni mladinski prvak v
lepoti
? In da je na kar precej razstavah premagal borderje, tudi razstavne, iz Anglije? Pa dela! In - njegovi potomci delajo - z ovcami in agility (ceprav le ta ni "pravo" delo).
In - da ima oce mladicev McOven opravljen pasni izpit in tekmuje v delu z ovcami? Poleg tega, da je lep, seveda.
Mitja, mene osebno v Sloveniji ne skrbi, da bi slovenski borderji postali razstavni objekti, kljub temu, da sem ter tja kdo zaide na razstavno stezo. Osebno pa me je strah, da bo preohlapna kontrola in nekontrolirano parjenje in nesteto ponovitev iste kombinacije ter nepripravljenost sprejeti za apritev se kaksnega drugega psa za plemenjaka, kot tistega, ki je najblizji, ter predvsem nekriticno primerjanje dejanskega stanja s predpisanim standardom (ki je nastal kot posledica opazovanja x stevila borderjev ter zapisa glavnih znacilnosti te pasme), pomenila stagnacijo teh psov. Ampak - tisti, ki bi se morali nad tem zamisliti, itak niso clani tega foruma
Kar pa se repa tice. A si predstavljas borderja, ko je spuscen cisto na tla in negibno opazuje ovce, rep ima pa na hrbtu kot samojed
Logiran
La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Mitja
še malo sramežljiv
Spol:
Sporočil: 93
«
Odgovor #107 :
torek, 07.01.2003 : 11:04:34 »
Barbka
ne predstavljam si borderja, ki pase z dvignjenim repom. Pastirji bi temu rekli, da pes nima nagonov ali pač še ni odrasel.
A problem je v tem, da "strokovnjaki" zahtevajo spuščen rep tudi v normalnem življenju ali celo v razstavnem krogu "kaznujejo" psa ki nima repa prilepljenega med noge. Kar je popolnoma narobe. Z borderjem, ki v normalnem življenju (torej ko ne pase) nosi rep nonstop med nogami je značajsko zelo verjetno nekaj narobe.
In vsem, ki boste ta trenutek skočili v zrak bom kar takoj odgovoril: ja moja psica ima dosti preveč dvignjen rep za borderja in tudi to ni prav, a takoj ko ga spusti med noge vem, da nekaj ni v redu, zato mi je še zmeraj ljubše kadar je trikrat zavit čez hrbet.
Sicer pa border še ni tako dolgo priznan od FCI in se tudi v čistih razstavnih linijah v glavnem nagoni pač še niso razgubili, čeprav že najdemo (in poznamo) posamezne vzreje, ki producirajo kratkonoge in dolgotrupe pse z gibanjem bolj podobnim corgijem kot borderjem, da ne govorimo o značaju.
Sicer pa smo za stanje, ki ga opisuješ in nad njim jokaš najbolj krivi mi sami, lastniki BC. Če bi nam res bilo kaj do tega, da se zadeve minimalno uredijo (slikanje kolkov, oči) bi to pač poskusili urediti znotraj pristojnega pasemskega kluba. Tako pa stvari pač urejajo ljudje, ki borderje vidijo v glavnem samo na razstavah ko jih sodijo (neverjetno a resnično) in se čudijo ko vidijo kakšno redkejšo barvno varianto ali celo dajejo pametne komentarje v stilu, da ima pes presvetlo črno barvo (za nepoučene: šlo je za psa modro-bele barve).
Logiran
Barbka
midi
Spol:
«
Odgovor #108 :
torek, 07.01.2003 : 13:02:46 »
Mitja,
ce bi tisti, ki vodijo vzrejo, res vsi sodili v tujini, potem Shade ne bi bila ozigosana zaradi napacne barve. Me zanima kako bodo isti sodniki odreagirali na ta novo ta plavo, ce bo sla kdaj na razstavo
In ce bi res vedeli o borderjih, kar je potrebno, potem bi marsikaj zahtevali od lastnikov borderjev.
In - ja - absolutno se strinjam, da je BC-jem potrebno slikati kolke in da je to eden od pogojev za vzrejo (ko sem vzrejala kuvasze sem dosegla, da se je uvedlo slikanje kolkov), in ja, absolutno se strinjam, da bi morala veterinarska fakulteta v Ljubljani skleniti pogodbo s KZS in da bi morala uvesti VK obvezen pregled oci (pa ne samo za BC-je). Ampak,tega ne naredi. Se sprasujem zakaj, verjetno je ze interes koga, da je stanje, kakrsno je.
Kar se tice repa od Ceri. Osebno sem mnenja (ceprav tega ne morem dokazati), da Mawlch borderji nosijo rep tako, kot ga nosijo iz preprostega razloga - ker imajo tako odlicno socializacijo pri vzreditelju in so polni samega sebe. So odprti in neproblematicni do drugih psov in ljudi. In to kazejo tudi z dvignjenim repom. Ampak, ko gredo delat (ovce ali agility ali poslusnost), je pa res dol, tako kot mora biti. Mislim, da so tudi Mcovnovi zelo podobni.
Sej na koncu bomo prisli vsi skupaj do istega zakljucka. Vzreja naj se s psi, ki so cimblizje standardu in znacajskim znacilnostim pasme. Ne pa, da je BC lahko vsak, ki ima stiri noge, glavo, rep in je crnobele barve...
Sekcija pa - zakaj pa ne.
Logiran
kaja
midi
Spol:
Sporočil: 6.951
Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf
«
Odgovor #109 :
sreda, 08.01.2003 : 17:49:09 »
Na strani, ki mi jo je dala Nati sem našla tudi tole:
http://hem.passagen.se/klolsson/sheltie/kim13.htm
Mogoče odkrivam toplo vodo in to lastniki collijev že veste, če pa ne, pa naj vam bo ta stran v pomoč. lp
Logiran
http://baguette.moj-album.com/
ovcarska
gost
«
Odgovor #110 :
petek, 10.01.2003 : 11:11:18 »
zivjo
enga srecenga pa zdravga in uspesnga v tem letu zelim vsem
Ze dolgo se nismo slisali , zanimive tematike so se odprle, vem da bi marsikateri rekel, da nimam nic za pripomniti, ker imam borderja z pogojnim rodovnikom. Pac to ni moja krivda, jaz sem jo kupila z rodovnikom. Zaradi tega je nisem dala uspavat, ker tudi pes ni nic kriv, pac sem se pozanimala kaksne pravice imajo psi z pogojnim rodovnikom in se po tem opredelujem.
Rada bi dobila informacijo ce je mogoce Alpecca breja, ker Kita je breja : D in mogoce ne bo dosti mladickov in bi tiste, ki imajo rezervacije pri meni obrnila na Petro.
Ima mogoce kdo telefon ali e-mail.
Kita ima rok konec Januarja.
hvala in lep pozdrav od multiple familije
Logiran
Barbka
midi
Spol:
«
Odgovor #111 :
petek, 10.01.2003 : 22:21:02 »
Tara -
pogojni rodovnik je rodovnik psa, v katerem niso vpisani vsi predniki (ker so neznani, kadar gre pri obnovitvi pasme ali ker izhajajo iz registra, ki ga FCI ne priznava - pri borderjih iz ISDS).
Darja -
Mitja je omenjal pogojna vzrejna dovoljenja, ki pa nimajo veze s pogojnimi rodovniki. Ne verjamem pa, da ma Kita pogojno vzrejno dovoljenje
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
Spol:
Sporočil: 93
«
Odgovor #112 :
sobota, 11.01.2003 : 18:18:07 »
Barbka
Mitja ni omenjal niti pogojnih vzrejnih dovoljenj niti pogojnih rodovnikov. In Mitja tudi dobro ve, da imajo potomci Kite (in še katere s pogojnim rodovnikom) "prave" rodovnike.
Je pa res, da polovica Slovenije zamenjuje mene in mojega klubskega prijatelja, tako da sem že mnogokrat doživel, da me je kdo oslovil z imenom ki niti slučajno ni moje. Ne vem od kod to izhaja saj si nisva niti malo podobna, niti fizično niti kakorkoli drugače. Ampak Barbka, ti naju dovolj dobro poznaš, da se ti takšna napaka ne bi smela zgodit.
Logiran
Barbka
midi
Spol:
«
Odgovor #113 :
sobota, 11.01.2003 : 20:48:43 »
Mitja,
oprosti, oprosti in se enkrat oprosti! Stavek bi se moral zaceti s "Cveto..".
Ne vem, kako se mi je ta napaka lahko dogodila. Se enkrat se opravicujem.
Logiran
McOven
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 131
«
Odgovor #114 :
ponedeljek, 13.01.2003 : 12:48:32 »
Ojla Tara!
Za Kočevje ne vem... Nikita je v NM.
http://www.geocities.com/folkinceline/nikita.htm
Kako je pa z Alpheco?
Pozdravček vsem!
Logiran
Tomster
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #115 :
petek, 17.01.2003 : 09:45:24 »
Zakaj je bilo pa sojenje slabo??? Pač je `taljan mel tik proti pokončnim ušesom, to pa ja še ne pomeni, da je sojenje slabo! V LJ Hojan niti vstal ni od mize, ta ga je vsaj pošteno pogledal, pol pa dal oceno. Osebno mam rajši, da ornk pogleda psa, četudi bo ocena nižja (od pričakovane). Midva se zaradi tega niti ne jezima, nama je to bolj zabava pa druženje!
Logiran
dasa
rad pišem
Spol:
Sporočil: 277
«
Odgovor #116 :
petek, 17.01.2003 : 15:02:46 »
ne da mu ni so bilo vseč ampak po njegovo je to pasja napak,ja in če je on vsal od mize to še nič ne pomeni.ker je moji psici odperel zobovje in ni videl da ji manka zob čeprav je zelo učitno videti pa se je premaknil od mize in naj si prebere pravila za BC in ne za avstralce.sojenje je bilo slab!!!Kar pa se tiče italjanskih sodnikov itak zelo redko kdaj dajo drugim titole.Ker sem bla tem nasledni dan in je isti sodnik večim letošnim svetovnim prvakom dal 4.
Logiran
Tomster
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #117 :
torek, 21.01.2003 : 15:36:58 »
Še ena diskusija: po standardu za BC-ja so uhlji lahko pokončni ali pol-pokončni (prelomljeni na sredini)-
Ears may be erect or semi-erect.
No, sodnik je pa dal veliko prednost tistim psom s povešenimi uhlji, ki po standardu sploh naj ne bi bili dovoljeni! Poznavalci (McOven, Sirtaki), javite se.
Še enkrat, meni os. je vseeno, kako oceno dobi moj pes, ni bil kupljen za razstave, tja gremo bolj zaradi spoznavanja novih situacij (za Drima in naju).
Logiran
dasa
rad pišem
Spol:
Sporočil: 277
«
Odgovor #118 :
torek, 21.01.2003 : 21:31:28 »
TOMSTER:kar se tiče ušeš ni določeno kako jih mora pes imeti so pa različne linije in po drži všeš najbolj spoznaš.pa zanimam me kako si lahko sirtaki pridobi naziv poznavalka borderjov?
pa še neki tomester jaz sem si tudi psa kupila za moje veselje ampak mi takšni sodniki dvigajo pritisk.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
Sporočil: 1.576
«
Odgovor #119 :
sreda, 22.01.2003 : 00:11:32 »
Dasa se zame vprasi to nooo
Sam men se zdi me je za poznavalko proglasil en od Mariborcanov pred nekaj meseci, mejbi celo na tej temi nekje bolj na zacetku, se ne spomnem
Btw kako je bilo v Milanu??
Logiran
Strani:
1
...
3
4
5
6
7
[
8