mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 14.11.2024 : 15:21:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Strani: 1 ... 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 114 ... 162   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie - čvek  (Prebrano 488365 krat)
0 članov in 12 gostov pregleduje to temo.
Nala in Fly
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 78

« Odgovor #1620 : sobota, 06.05.2006 : 12:45:11 »

hm... Undecided  druzga lepega red-merleja ni tako da bo treba najdit blue-merleja, ali pa red-white ampak jih tud ni veliko  Huh bomo videli  Smiley hvala za info
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.679

« Odgovor #1621 : sobota, 06.05.2006 : 13:11:54 »

Pa še link za barve:
http://www.rhine-side.de/aussies/Farben.htm

Sej pri vas se ne razlikuje veliko Wink
So pa to vse možne kombinacije...
Logiran
cac
odvisnež
Sporočil: 603

« Odgovor #1622 : sobota, 06.05.2006 : 16:05:29 »

no da vam pokažem še mojo žvau Cheesy im in love Cool

photo by cerae

http://www.moj-album.com/slike/529849/K1MbgGp3T2IzuSsc.v.jpg
Logiran
nadja
odvisnež
Sporočil: 894

« Odgovor #1623 : sobota, 06.05.2006 : 20:20:45 »

Nala in Fly, pri tisti paritvi red merla s črno belo psičko ni "kriv" samec, ampak črno bela samica, ker nima rdečega gena  Wink Za Fly pa tudi ne moreš vedeti, če ga ima, razen če pariš z rdečim samcem.

Cac, boš imela novo zverino? Super Cheesy
Logiran
aska2005
živim tukaj
Sporočil: 3.672

« Odgovor #1624 : sobota, 06.05.2006 : 20:22:05 »

cac lepo novo zverinico imaš..lp
Logiran
5rca
odvisnež
Sporočil: 687

« Odgovor #1625 : nedelja, 07.05.2006 : 14:04:51 »

cac, kako kaj poteka čakanje na zverinico? Se vam kaj vleče? A si jih šla ze pogledat? Meni so tamali ful lustkani. Redno gledam fotke na njihovi strani pa komaj čakam, da kakšne nove dajo gor.  Wink Cheesy
Logiran
McOven
nekaj malega že vem
Sporočil: 131

« Odgovor #1626 : nedelja, 07.05.2006 : 14:47:18 »

Ojla!

Simon:
nisem vedela. Link ima super karakter - sploh ne veš, da imaš še enega borderja več. Odlično se razume tako z drugimi psi (in psicami) kot z drugimi živalmi - karakterno bi bil super tudi za kakšnega borderskega začetnika. Z veseljem bi ga vzela, vendar sem trenutno (no, vsaj za nekaj časa) obljubila, da ne pripeljem nobenega novega kužka domov - moramo najprej zaključiti nekaj nekinoloških projektov, ki smo jih zastavili  Undecided.

Anja:
Če bi Fly parila z red-merlom imaš teoretične možnosti, da dobiš tudi kakšnega red-merlčka, saj je Fly-ina mamica prenašalka rjavega gena (Fly-in polbratec in nekaj nečakinj in nečakov je tudi rjavih). Z večjo zagotovostjo pa bodo v leglu črno-beli in blue-merli.
Malce "barvne" genetike borderjev lahko najdeš na:
http://www.mastamariner.com/border_collie_colours_page.html
oz.
http://www.bordercollies.nl/egenkl.shtml
(upam, da se bo ta povezava videla)

Barbka:
zelo bomo veseli vašega obiska - le prosim za malce odloga - tudi naš najmlajši je, kljub vsem previdnostnim ukrepom, staknil norice  Sad.

Pri nas je tako zelo pestro.... Tongue

Pozdravček vsem...
M
Logiran
cac
odvisnež
Sporočil: 603

« Odgovor #1627 : nedelja, 07.05.2006 : 14:58:59 »

cac, kako kaj poteka čakanje na zverinico? Se vam kaj vleče? A si jih šla ze pogledat? Meni so tamali ful lustkani. Redno gledam fotke na njihovi strani pa komaj čakam, da kakšne nove dajo gor. Wink Cheesy

jooooooooooj ne govor Sad toook se vleče, vsak dan odštevam Smiley
drugač jih grem pa vsak teden pogledat vsaj enkrat Smiley pomoje me ma darja že vrh glave, hehe Smiley
res do cukri vsi po vrsti Smiley
Logiran
Nala in Fly
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 78

« Odgovor #1628 : nedelja, 07.05.2006 : 15:01:08 »

aha potem tudi če parim z red-merlejem je možnost da dobim kašnega red-merleja, čb in blue-merle...to mi ni jasno od kje se vzame blue-merle.. Huh Smiley a tud potem če parim s Q-jem ne bodo samo čb? ker če bi bili samo čb bi poiskala raje kašnega res lepega čb... ::)hm... Tongue
Logiran
Barbka
midi
*
Sporočil: 1.360

Seta del Oro: pametna lepota

« Odgovor #1629 : nedelja, 07.05.2006 : 15:06:06 »

Mateja, jaz do nečakinje ne morem že 3  tedne - ker je tudi imela norice. Me ne pustijo, ker jih jaz nisem imela (kdo bi si mislil  Grin ). Je zgleda epidemija.

Mi smo imeli včeraj naključno družinskos rečanje - 5rca je nahecala Valo-ve, da so prišli; Vena iN varvi sta bili tam, in kar na lepem je bilo pol legla na kupu. Potem je bil pa slučajno še en sodnik za britance v bližini, in si je vse pogledal in bil z videnim zadovoljen. Jaz pa tudi  Cheesy Upam, da je kakjšna fotka ratala, da jo "obesim", da boste videli, zakaj sem tolk "važna".
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
5rca
odvisnež

« Odgovor #1630 : nedelja, 07.05.2006 : 15:18:30 »

ja, nam uhlji nagajajo.  Wink Ta beli je malo tezji (bela barva ga dol vleče) pa malo nizje stoji.  Wink 

Sem pa ful uzivala včeraj, Veni pa še bolj.  Cheesy
Logiran
nadja
odvisnež
Sporočil: 894

« Odgovor #1631 : nedelja, 07.05.2006 : 18:16:26 »

aha potem tudi če parim z red-merlejem je možnost da dobim kašnega red-merleja, čb in blue-merle...to mi ni jasno od kje se vzame blue-merle.. Huh Smiley a tud potem če parim s Q-jem ne bodo samo čb? ker če bi bili samo čb bi poiskala raje kašnega res lepega čb... ::)hm... Tongue

Gen za merle barvo je dominanten in recimo merle pes ima genotip Mm (pri čemer je M gen za merle barvo) ne merle pes (črn ali rdeč) pa ima genotip za barvo mm. Posebej od tega pa je še gen za rdečo barvo, ki ga imajo avtomatično vsi rdeči psi (rdeči in red merli), pri ostalih barvah pa je odvisno od prednikov in dedovanja. Zdaj, če pariš dva psa, ki nista merle ne moreš dobiti merlov, ker nimata velikih M-jev, če pa pariš enega merla z ne merlom pa dobiš procentualno gledano 50% merlov - v realnosti pa lahko ne dobiš nobenega, lahko pa tudi vse - odvisno od slučaja.
Za blue merle je torej vseeno ali je eden od staršev red merle ali blue merle, glavno je da je merle. Če pa želiš red merle pa mora eden od staršev biti merle oba pa morata imeti rdeč gen Wink
Za paritveno kombinacijo bi jaz šele na koncu gledala na barvo. Še vedno se ti lahko zgodi, da imaš v leglu same črno bele. Tako da po mojem raje glej na vse ostalo pa izbereš enega super psa, čeprav ne bo merlov.

Upam, da sem razumljivo in predvsem pravilno napisala  Smiley
Logiran
5rca
odvisnež

« Odgovor #1632 : sreda, 10.05.2006 : 22:46:35 »

cac, danes sem videla tvojo zvau pa njena bratca in sestrice. Prečudoviti...  Cheesy Cheesy Cheesy
Logiran
petrca
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 72

« Odgovor #1633 : četrtek, 11.05.2006 : 09:55:44 »

Tudi jaz sem se včeraj pridružila 5rci pri ogledu Joyinega naraščaja. Tamali so res krasni  Wink. Sva jih s 5rco lovile in slikale. Morm dons pogledat, kaj je ratalo. So bli tko živahni, da sem jim komaj sledila  Cheesy
Logiran
5rca
odvisnež

« Odgovor #1634 : četrtek, 11.05.2006 : 10:47:58 »

Ja, potem je pa samo kakšen repek ostal na sliki, ko so tako dirkali (ali pa samo kakšna garaža Wink ). Ful smo simpatični pa odprti do ljudi.  Cheesy So se kar borili, kateri ti bo višje v naročje zlezel.  Cheesy
Logiran
Strani: 1 ... 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 114 ... 162   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.