o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
četrtek, 14.11.2024 : 07:18:37
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 1
| Tema:
Border collie - čvek
Strani:
1
...
48
49
50
51
52
[
53
]
54
55
56
57
58
...
162
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Border collie - čvek (Prebrano 488209 krat)
0 članov in 22 gostov pregleduje to temo.
Mawlch
novinec
Spol:
Sporočil: 18
Re: Border collie
«
Odgovor #780 :
torek, 16.08.2005 : 13:50:21 »
Citat: sirtaki , torek, 16.08.2005 : 13:31:50
Alen, daj pomagaj razrešiti tole dilemo, ti boš verjetno edini zares vedel kako je s tem - koliko se tolerira parjenje solid color borderja z modrimi očmi pri vas ali kje drugje? Pa ne recimo kako gleda ISDS na to, ampak pač uradna kinološka organizacija.
U puno zemalja kao sto sam napisao ne postoje uzgojni pregledi pa tako ne postoji nitko tko ce uzgajivacu tupiti sto valja a sto ne (kakve ce pse uzgajati ovisi o strucnosti i zelji uzgajivaca, sve dok pari pse s pedigreom).
Tako da u tim zemljama kao sto su UK, Nizozemska, Belgija... normalno se pare psi s plavim ocima. U uzgoju ih koriste oni kojima nije vazna boja ociju i duljina dlake vec sto je borderu u glavi i kakvi su mu nagoni. Govorim o psima s normalnim pedigreima.
Logiran
Mawlch
novinec
Spol:
«
Odgovor #781 :
torek, 16.08.2005 : 13:50:56 »
U puno zemalja kao sto sam napisao ne postoje uzgojni pregledi pa tako ne postoji nitko tko ce uzgajivacu tupiti sto valja a sto ne (kakve ce pse uzgajati ovisi o strucnosti i zelji uzgajivaca, sve dok pari pse s pedigreom).
Tako da u tim zemljama kao sto su UK, Nizozemska, Belgija... normalno se pare psi s plavim ocima. U uzgoju ih koriste oni kojima nije vazna boja ociju i duljina dlake vec sto je borderu u glavi i kakvi su mu nagoni. Govorim o psima s normalnim pedigreima.
Logiran
Sally
odvisnež
Spol:
Sporočil: 846
«
Odgovor #782 :
torek, 16.08.2005 : 14:02:48 »
Citat: sirtaki , petek, 05.08.2005 : 12:30:04
...tako, da tole o modrih oceh pri ostalih farbah razen merle je zelo tko-tko...vem, da v SLO dobijo crno-beli psi z modrimi ocmi vzrejno dovoljenje,
smo pa verjetno ena redkih drzav na svetu, ki to dovoli
Citat: Mawlch , torek, 16.08.2005 : 13:50:56
Sirtaki... the all mighty...
Logiran
Mawlch
novinec
Spol:
«
Odgovor #783 :
torek, 16.08.2005 : 14:08:25 »
Hrvatska i npr. Austrija isto dozvoljavaju uzgoj s plavookim psima. U obje zemlje postoje uzgojni pregledi a pas moze dobiti uzgojnu dozvolu i s plavim okom. Tocnije, u uzgoj u Hrvatskoj mogu ici psi ocijenjeni s 3, a u Austriji s 4 - a toliko moze dobiti i katastrofalno gradjen atipican border s brdom dlake, a kamoli ne bi dobio jedan kome je samo oko drugacije boje
.
Neki psi s plavim okom na izlozbama cu cak dobivali i CAC
Plave oci u bordera su stvar poznata vec puno godina. Moze biti da kad se pisao standard utjecala cinjenica sto farmeri i pastiri nisu puno cijenili plavooke bordere jer su smatrali da ih ovce ne respektiraju dovoljno. Slicno je s pretezno bijelim (ili bijeloglavim) psima. Mozda su u neku ruku imali pravo, jer ovce uistinu ponekac takve manje "slusaj", ali ima i plavookih i bijeloglavih bordera koji rade fenomenalno (isto kao i onih "savrseno"
obojanih koji ne rade dobro).
Ta, mozda, fama se mijenja i kod pasnih borderasa, no ipak ce vecina u uzgoju prije uportijebiti smedjeokog psa ako je jednako dobar kao plavooki.
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
Spol:
Sporočil: 93
«
Odgovor #784 :
torek, 16.08.2005 : 14:19:48 »
Hvala Alenu, zdaj je debata postala neprimerno bolj strokovna. Svetujem nasim "strokovnjakom", da berejo in se ucijo. Lahko pa Alena tudi pocukate za rokav na kaksni agility tekmi v Sloveniji.
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež
Spol:
Sporočil: 662
«
Odgovor #785 :
torek, 16.08.2005 : 14:25:18 »
Mawlch, ker te toliko moti dlaka, kako pa gledaš na pse, ki praktično nimajo dlake oz. bolje rečeno poddlake? Ne govorim o dolžini in zanima me, kje si videl borderja z grozno dolgo dlako?
Vem, da se ne strinjaš, ampak zelo me moti, da vzreditelj sploh ne gleda na zunanjost. Če te sploh ne zanima zunanjost, poleg tega pa te motijo psi, ki zmagujejo na FCI razstavah, zakaj imaš pse z FCI rodovniki? Je to mogoče povezano z zasluškom?
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
Sporočil: 1.576
«
Odgovor #786 :
torek, 16.08.2005 : 14:37:14 »
Alen, se spomnim EU open emmm 2002 al kdaj je bilo v Avstriji. Ravno si imel s seboj tudi 3 mladiče. Za enega si rekel, da je krasen, "samo šteta što ima plavo oko"... Zakaj je potem to škoda, če pa je vse ok potemtakem?
Ah Sally, čaka te odgovor na temi o beardijih...tule bolje da se ne mešaš več, se imaš še veliko za naučiti (o tem in onem, priznavam ti samo obvladovanj beardijev in strašno pomanjkanje poznavanja pravilnikov).
Logiran
martina.o
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 211
«
Odgovor #787 :
torek, 16.08.2005 : 14:47:27 »
Se opravičujem,
ampak tole me zanima: če so( iz zgoraj navedenaga je razumeti ) BC delovni in razstavni bi rada vedela, če vzreditelji in "vzreditelji " zavrnete potencialnega lastnika, ki bi imel BC samo za družinskega psa. Mislim tudi ne za agility ali kar je še takega dela.
LP
Martina
Logiran
pantheraunica
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 158
«
Odgovor #788 :
torek, 16.08.2005 : 15:43:30 »
sirtaki, pa daj ne bodi tok pametna in ne predavaj tuki, rajsi se obrni nazaj in poglej kaj si dosedaj (vec kot 10 let si v kinologiji) nardila v tej panogi;razstavni uspehi,vzrejni, karjera sodnika??? mogoce je pa bilo krivo da si se prevec v slovnico besedil poglabljala in ne v njihovo vsebino??
kako pa mislite resit dileme o borderju ce pa vam tu pametujejo tisti ki niso kompetentni za te stvari??? vprasajte kje v tujini ker tam verjetno ni kot pri nas da ti vsak lahko pametuje kok zeli in hoce...
ce ima le malo etike sodnik bi lahko odklonil sojenje necesa kar nima polozeno,ker ni fer do ljudi ki placajo prijavo in nardijo km do razstave da jih pol en ven vrze ker se standarda za to pasmo ni videl...
v glavnem bc lastniki, svetujem vam da se pozanimate pri drugih ki imajo izkusnje z pasmo bc, ker vidim da so tukaj pametni tisti ki se v svoji pasmi niso nikoli nic naredili, zdaj pa vam solijo pamet z kopypastanjem ze objavljenih stvari na netu!
ce pa boste rabili poligon in ovce za trenirat paso ste na mojem rancu vedno dobrodosli, ker so ovce ze navajene beardedov ki jih tu pa tam ganjajo... pa goske mam tud ki so tudi primerne za treninge...
gregor nemanic
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #789 :
torek, 16.08.2005 : 17:37:42 »
Oho Gregec, gremo nizko, nižje, najnižje?
Ti kar, če ti daje to kako zadovoljstvo. Samo da si srečen...
Kaj naj rečem, zame kariera v tej "panogi" vsekakor ni stati na stopničkah na razstavah, dobivanje takih in drugačnih prepovedi, dokazovanje neke vzreje preko statistike mladičev itd. Naredila sem pa mimogrede na tem področju več v teh 10letih kot boš ti s takim odnosom v celem življenju. Ahja daj pocukaj Sally za rokav, ker se gre za vprašanje o njenem leglu:
http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,236.150.html
Sicer pa jaz se vsaj ne blamiram ali spuščam na samodiskreditivno raven na na tej temi kot oba vidva skupaj, ampak sprašujem in ugibam ter sem čisto zadovoljna, ko mi oz. če mi sploh odgovori kak Tomster ali pa Mawlch ali pa Barbka. Ker čeprav nimam borderčka doma, mi je ta pasma prirasla čisto dovolj pri srcu, da mi ni vseeno kaj se dogaja z njo zadnje čase.
Edino, če to pomeni da nimam pravice karkoli komentirati? Oziroma moram prej narediti še 1. FCI grupo in bom potem po FCI pravilniku sodila menda že kar cel BIS lahko in šele nato bom lahko se oglasila na tej temi
Logiran
Sally
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #790 :
torek, 16.08.2005 : 20:31:18 »
Draga sirpotter,
nimamo vsi casa, da bi viseli na internetu in ti v trenutku ko kaj napises odgovorili...
Ko si ze odgovarjala PU me pa res tudi mene zanima, kateri so ti tvoji "bajni" dosezki kinoloske kariere? Upam, da ti ne bo zmanjkalo prostora, da bi vse skrbno napisala in nas razsvetlila...
Pa da ne zaidemo prevec iz teme bi morda lahko napisala od kod tebi vso to znanje (s katerim se hvalis) o Borderjih?
Citat: sirtaki , torek, 16.08.2005 : 14:37:14
Ah Sally, čaka te odgovor na temi o beardijih...tule bolje da se ne mešaš več, se imaš še veliko za naučiti (o tem in onem, priznavam ti samo obvladovanj beardijev in strašno pomanjkanje poznavanja pravilnikov).
Kdo pa si ti, da se gres razsodnika, ki bo odlocal o tem, kdo se kje lahko javlja?
Ce si ze tak strokovnjak o tem in onem, potem mi pa res ni jasno, da te nikjer ni videt, slisat (razen na forumu, kjer si vedno tako zelo glasna - hja, za racunalnikom se je lahko skrivat in uzivat neizzivete fantazije...
). Verjamem, da se bos tudi sama mogla se marsicesa o borderjih nauciti, pa ne nauciti, tudi kaj dokazati, da bos imela trdne argumente, da te bo nekdo uposteval (ne samo tvoj zborcek
), ko bos govorila o pasmi...
Malo za salo, malo za res...
Citat: sirtaki , torek, 16.08.2005 : 14:37:14
Alen, se spomnim EU open emmm 2002 al kdaj je bilo v Avstriji. Ravno si imel s seboj tudi 3 mladiče. Za enega si rekel, da je krasen, "samo šteta što ima plavo oko"... Zakaj je potem to škoda, če pa je vse ok potemtakem?
Morda pa zato, ker se niso menjali zob in ni vedel, ali bo zobovje popolno, saj bi v takem primeru ravno tako lahko rekel "samo steta sto nemaju potpunog zubala".
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #791 :
torek, 16.08.2005 : 20:36:35 »
Na tvoja vprašanja velja isti odgovor, kot sem ga podala na pisanje Gregija
Vsaj zmenta se nekako, da se ne bosta ponavljala v svojih postih.
Logiran
Sally
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #792 :
torek, 16.08.2005 : 20:40:35 »
Citat: sirtaki , torek, 16.08.2005 : 20:36:35
Na tvoja vprašanja velja isti odgovor, kot sem ga podala na pisanje Gregija
Vsaj zmenta se nekako, da se ne bosta ponavljala v svojih postih.
Ko zmanjka argumentov je tisina najboljsa obramba...
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #793 :
torek, 16.08.2005 : 20:43:33 »
Ok še mal pa bova imeli svojo temo
A pol ti moram copy/pastat odgovor? Naj ti bo, for good old times sake:
"Kaj naj rečem, zame kariera v tej "panogi" vsekakor ni stati na stopničkah na razstavah, dobivanje takih in drugačnih prepovedi, dokazovanje neke vzreje preko statistike mladičev itd."
"Sicer pa jaz se vsaj ne blamiram ali spuščam na samodiskreditivno raven na na tej temi kot oba vidva skupaj, ampak sprašujem in ugibam ter sem čisto zadovoljna, ko mi oz. če mi sploh odgovori kak Tomster ali pa Mawlch ali pa Barbka. Ker čeprav nimam borderčka doma, mi je ta pasma prirasla čisto dovolj pri srcu, da mi ni vseeno kaj se dogaja z njo zadnje čase."
Pa resno pričakujem kako konstruktivno od tebe o tej pasmi velja? Ker se mi ne od zdaj naprej samo še copy/pastat že napisano...
Logiran
Sally
odvisnež
Spol:
«
Odgovor #794 :
torek, 16.08.2005 : 20:59:38 »
Mah, skoda besed... Nisem te sprasevala kaj je zate kariera, ampak kaj si naredila v kinologiji v vseh teh letih, da si upraviceno dovolis govoriti kaj je prav in kaj ne, kdo ga kje lomi in kdo ne... in ne nazadnje kdo je rekel, da imas prav pri cisto vsem kar bleknes?
In kaj se po tvojem tako groznega godi pasmi pri nas zadnje case, da te ubogo revco tako skrbi?
Logiran
Strani:
1
...
48
49
50
51
52
[
53
]