o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
četrtek, 14.11.2024 : 11:31:36
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 1
| Tema:
Border collie - čvek
Strani:
1
...
45
46
47
48
49
[
50
]
51
52
53
54
55
...
162
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Border collie - čvek (Prebrano 488288 krat)
0 članov in 9 gostov pregleduje to temo.
Simon_in_Bay
odvisnež
Spol:
Sporočil: 662
Re: Border collie
«
Odgovor #735 :
sobota, 13.08.2005 : 23:43:10 »
Tomster berem kar piše, in piše, da se je ona ukvarjala z agilityjem in ni pasla, torej po tvoji definiciji oz. mislim da je od nekoga drugega, ker sem jo že slišal, ni imela borderja. Kaj pa imata skupnega agility in pašnja ovac (no razen psa in človeka)?
Veš kako je, pač sem otročji, mi je pa v veliko čast, da si se spustil na mojo otroško raven.
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
Sporočil: 114
«
Odgovor #736 :
sobota, 13.08.2005 : 23:51:20 »
Upam, da ne bom motila razprave...vprašanje imam čisto izven konteksta sedanje debate. Zakaj nima FCI objavljenega standarda za borderje na svoji uradni internetni strani? Sem se ga hotela pogledat, pa sem žal ugotovila, da ga ni...
hvala vnaprej,
v.
Logiran
Princ
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 112
«
Odgovor #737 :
nedelja, 14.08.2005 : 00:17:55 »
Ojoj, zdaj šele vidim, da je vmes (pa še ven me je enkrat vrglo, grrrr) prišlo kar nekaj odgovorov, sploh se ne znajdem več.
Simon, sem imela borderja, ki je v svojem kratkem življenju (11 mesecev) okusil čar "pasenja" oz. je pokazal pravi karakter, da ne rečem nagon, za pašo. In me je to takrat čisto prevzelo, moram priznati. Agility-ja z njim še sploh nisem delala (spoznal je le cone).
Pa ura je že pozna, oz. zgodnja in tudi midva s tastarim greva jutri pa tja do srede plavat
. na morje! Mislim rečt v Ankaran
Tako da, lepo se imejte in ne se pobit med sabo, saj je čist v redu debata.
Logiran
Tomster
rad pišem
Spol:
Sporočil: 325
«
Odgovor #738 :
nedelja, 14.08.2005 : 00:22:58 »
Mateja, za malo si me prehitela... Sem bil ravno sredi pisanja, da je Ny pasel prej kot pa odlaufal kak parkur ornk... Žal!
Vesna, ne bi vedel, vprašaj pristojne, je pa do tega standarda težko prit...
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
Sporočil: 1.576
«
Odgovor #739 :
nedelja, 14.08.2005 : 00:28:38 »
Ja Mateja je malo provokativno vprašanje, predvsem zaradi tega, ker vsaj zaenkrat nekako noben še ni čisto zares dokazal, tj od tistih, ki imajo ISDS borderja, da to je pa to. Ja so prihajajoči upi, ampak koliko od njih bo pokazalo tipičnost tudi s pasenjem
V bistvu bi bilo zanimivo videti koliko od borderjev v SLO je sposobnih opraviti OSNOVNI pašni test (nekaj treninga je potrebno tudi za to se razume).
Iz vsega napisanega namreč lahko posplošeno sklepamo da:
1. pravi border mora obvladati pašnjo (splošna definicija)
2. pravi border mora obvladati agility (slovenska definicija)
3. vseeno je kako izgleda pravi border, dokler izpolnjuje napisano pod 1 ali 2 oziroma oboje (slovenska definicija)
4. vseeno je kakšnega zdravja je pravi, dokler izpolnjuje napisano pod 1 in 2 oziroma oboje (splošna definicija)
Sicer pa do zdaj vem za 3 borderje, ki so se v SLO šolali za reševalce. Kolikor vem nobenega niso izšolali za reševalca.
Hrvatom pa je uspelo več kot odlično izšolati multitask borderje
.
Priznam, dejansko se mi zdi mimo slovensko razmišljanje, da pravi border je tudi dober agilitaš (vsi poudarjate uspehe v agilityu, noben pa na drugih področjih - a ni to žalostno). Kaj naj rečem...kjer je želja je tudi pot.
Sicer pa o videzu je bilo dovolj napisano, a vsi se nekako izogibate debatiranje o zdravju in ISDS psih. Zakaj že?
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #740 :
nedelja, 14.08.2005 : 00:30:27 »
Tistim, ki greste čofotat: uživajte, kljub čudnim vremenskim napovedim
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež
Spol:
Sporočil: 662
«
Odgovor #741 :
nedelja, 14.08.2005 : 07:47:26 »
A če gre border enkrat med ovce, se temu reče da pase? No potem bom naslednje leto, ko bomo šli na specjalko za BCje v Italijo dal Bay med ovce, da bo tudi ona postala čisto prava BORDER COLLIE!!
Sirtaki, bi lahko prišel enkrat na vaje reševanja, glede na to, da je dedek in stric od Bay pes reševalec bo verjetno Bay tudi znala?
P.S. lepo se imejte na morju, brez skrbi se ne bomo pobili, glede na to da Mateja pride v Ankaran se pa mogoče srečamo.
Logiran
Tomster
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #742 :
nedelja, 14.08.2005 : 10:12:51 »
Sirtaki, glede zdravja pri ISDS psih sem nekaj že omenil v enem prejšnjih postov. Dejstvo je (žalostno, seveda), da psi po ISDS ne rabijo imet slikanih kolkov. Rekel pa sem, da pravi vzreditelji to kljub temu počno in samo vprašanje časa je še, kdaj bo sprejet nov pravilnik. Verjetno veš, da obstaja več baz podatkov o borderjih, ki jih stalno dopolnjujejo, vsak vzreditelj, ki da kaj nase, bo z veseljem objavil rezultate slikanja kolkov, saj se zavest glede zdravja pri vseh pač dviguje. Je pa dejstvo naslednje: če pes ni mogel delati zaradi zdravstvenih težav, se ga pač ni parilo, konec. Če pes ni bil sposoben delat, bodisi zaradi kolčne displazije, komolčne displazije, CEA, česarkoli, je bil tak pes za lastnika neuporaben kot delavec doma in kot plemenjak v vzreji. Zato do sedaj ni potrebno za ISDS vzrejo drugega kot slikanje oči. Ampak, kot že rečeno, zaradi pritiska od zunaj in znotraj je samo vprašanje časa, kdaj bo nov pravilnik sprejet.
Logiran
Ajda
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 214
«
Odgovor #743 :
nedelja, 14.08.2005 : 10:29:40 »
Simon, a si ti sploh imel kdaj priliko opazovati pašno vedenje borderja? Zelo specifično je, veš. Še nepoznavalec ga težko spregleda. In ne boš verjel, sploh ne rabiš ovc, da bi lahko to pašno vedenje opazoval. Če ga ni, pa ti tudi ovce ne bodo kaj dosti pomagale. In osnovnega pašnega vedenja ni treba učiti, treba ga je le povezati s povelji - torej spraviti pod kontrolo.
In če hočeš dokazat, da pašno vedenje borderja ni dedno, zakaj potem daješ za primerjavo mešance z borderjem. To namreč dokazuje, da je dedno in ne obratno. Sicer bi pa moral kaj malega vedeti o genetiki, če bi hotel to razumeti.
In zakaj mešaš reševanje zraven? To se pa res da naučit vsakega psa (tako kot agility), če ima vodnik voljo, čas in znanje in pes vsaj malo veselja do dela. In ne zdaj privleč na plano vseh tistih neuspelih poskusov šolanja za reševanja ali kaj drugega, ker to res nima veze s psi (prej z vodniki in inštruktorji).
In še glede trditve, da je psa potrebno le vzgajati z ovcami, da bo pasel. Ne boste verjeli tudi ta poskus so že naredili. Mladiče borderjev in mladiče različnih pasem čuvajev čred (npr. šarplaninec) so dali odraščat skupaj z ovcami. In se niso nič vtikovali v njihovo obnašanje do ovc. Ko so odraščali, so borderji začeli ovce past (torej začeli so kazat tipično pašno vedenje borderja), ostali so jih pa začeli čuvati. Toliko o nededovanju vedenjskih vzorcev...
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #744 :
nedelja, 14.08.2005 : 14:05:42 »
"In zakaj mešaš reševanje zraven? To se pa res da naučit vsakega psa (tako kot agility), če ima vodnik voljo, čas in znanje in pes vsaj malo veselja do dela. In ne zdaj privleč na plano vseh tistih neuspelih poskusov šolanja za reševanja ali kaj drugega, ker to res nima veze s psi (prej z vodniki in inštruktorji)."
Oooooooooo Živa kiks stoletja...kar se tiče reševanja - če pes nima dobrega plenskega nagona in željo po sodelovanju z vodnikom pozabi na to, da bo kdaj dober reševalec, tj da mu bo potegnila poanta iskanja (samo primer). Seveda je prisotnih še kar nekaj drugih faktorjev, ki ločijo psa sposobnega reševanja od drugih.
Enako je z agilityem...zakaj so eni psi dobri za agility eni pa ne, pa iste pasme, pa pri istih lastnikih? Hmmm
Uglavnem tvoja teorija pade tako za reševanje kot agility (btw glede slednjega - Slovenci vsi po vrsti tudi na tej temi trdijo, da pes t.i. razstavnih linij ne more bit dober agilitaš, hkrati pa imajo "delovne" linije, ki tudi niso dobri agilitaši)
Tudi s pašo je približno enako, seveda je velik plus, da ima pes močno dedno zasnovo, a hudiča potem mi razloži kako lahko prav uspešno pasejo, ne boš verjela, ZLATI PRINAŠALCI. Ne da bi vedela, da je bila to kdaj njihova genska zasnova sploh
No ja HD, ED, oči itd. se da nadzorovati s testi...kaj pa epilepsija, glede na to da ni naključna zadeva pri borderjih predvsem ISDS linij?
Sicer je pa zanimivo še nekaj drugega..."razstavne linije". Da pes postane IntCh mora imeti opravljen pašni izpit. No ja, kolikor jaz vem kar nekaj takih borderjev, tipičnih "razstavnih linij", hodi naokoli po Evropi s titulo IntCh...
Zanimivo je tudi gledati rodovnike večine razstavnih cuckov...v večini primerov so že vsaj v 2. ali 3. generaciji psi, ki so t.i. delovne linije.
Ups?
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #745 :
nedelja, 14.08.2005 : 14:08:13 »
Aja Simon, tole je www od Enote reševalnih psov Obala:
www.erp-obala.com
Verjetno bodo prav veseli kakih obiskov...vsaj druge ERP po SLO so
Logiran
Tomster
rad pišem
Spol:
«
Odgovor #746 :
nedelja, 14.08.2005 : 17:08:22 »
Hm, no ja Sirtaki...
Slovencki se zmeraj psom pripisujemo neke nadnaravne lastnosti, po drugi strani pa pozabljamo, da smo v vecini primerov SAMI krivi, da imamo pse taksne kot so.
Citat: sirtaki , nedelja, 14.08.2005 : 14:05:42
Enako je z agilityem...zakaj so eni psi dobri za agility eni pa ne, pa iste pasme, pa pri istih lastnikih? Hmmm
Zato ker se vedno pricakujemo, da bosta pac dva borderja al' pa dva belgijca al' pa dva seltija enaka in pozabljamo, da kljub temu, da bi naj za eno pasmo veljalo, da je taka in taka, obstajajo individualne razlike. Lastniki pa ponavadi delamo po nekih ustaljenih vzorcih, in jih le stezka, ce sploh, prilagajamo posameznemu psu, saj je lazje reci, da je pes zanic, kot pa vloziti dodaten trud in malce spremeniti nacin dela. To velja za vse pasje sporte. In tudi resevanje po mojem ni izjema, le da se tam v osnovi isce drugacne pse kot npr. za agility. Tudi pri pasi je podobno. In ce delas po nacelu, da je za 99% napak v agilityju (in tudi drugje) kriv clovek...
Tudi s pašo je približno enako, seveda je velik plus, da ima pes močno dedno zasnovo, a hudiča potem mi razloži kako lahko prav uspešno pasejo, ne boš verjela, ZLATI PRINAŠALCI. Ne da bi vedela, da je bila to kdaj njihova genska zasnova sploh
Pasa o kateri govorimo (vsaj jaz) ni letanje okrog ovc na 10 arih in lajanje v luft. Do dolocene mere se "past" da naucit vsakega psa. Me pa zanima, kaj bi ti pasni goldni naredili, ko bi jih kdo poslal 3 milje dalec po trop 300-tih ovc. In na zalost je tudi pasni izpit bolj podoben igrackanju z ovcami na domacem dvoriscu. Je pa, hvala bogu, vsaj nekaj, dokler se bo.
Aja, pa se to, v okolici Skofje Loke baje "pase" husky!
No ja HD, ED, oči itd. se da nadzorovati s testi...kaj pa epilepsija, glede na to da ni naključna zadeva pri borderjih predvsem ISDS linij?
Zanima me, kje si dobila ta podatek. Je pa pojavnost epilepsije, po nekaterih podatkih, v porastu pri borderjih. Vezana naj bi bila, ne le na dedne dejavnike, ampak tudi na poskodbe (npr. brce v glavo), zastrupitve (npr. ivermectin), prehodno hipoglikemijo (znizan krvni sladkor-predvsem pri psih, ki veliko delajo), tumorji (teh je tudi pri psih cedalje vec), povezujejo jo tudi z CL.
Ko smo ze pri tem, upam, da veste da borderjem (skotom, seltijem, bobtailom, baje tudi avstralcem) naj ivermectina ne bi dajali, saj pri njih povzroca stranske ucinke (lahko tudi krce in smrt). Ivermectin se drugace uporablja kot antiparazitik za preventivo in zdravljenje (garje, srcna glista). Zgolj v vednost, da ne bo nesrece.
Logiran
Ajda
nekaj malega že vem
Spol:
Sporočil: 214
«
Odgovor #747 :
nedelja, 14.08.2005 : 17:30:00 »
Pravzaprav je moj prejšnji post malo pomanjkljiv, ker so me misli malo prehitevale. Sirtaki, meni je več kot jasno, da ne moreš vsakega psa enako kvalitetno naučiti vsega, kar ti pade na pamet (od lova pa do flyballa npr.). Vsak, ki trdi nasprotno, ni še nikoli poskusil psa naučiti kaj več kot sedi in prostor in mogoče še razstavne poze. In sploh nisem trdila, da lahko iz vsakega psa narediš dobrega reševalca ali dobrega agilitaša. In verjetno se strinjaš z mano, da ne moreš iz vsakega psa naredit dobrega pašnega psa. Lahko pa večino psov (in zakaj ne tudi zlatih prinašalcev) naučiš, da "pomagajo pri ovcah". In temu lahko tudi rečeš paša.
In ker se večji del debate tukaj vrti okoli paše borderjev – nekateri očitno ne ločijo med prirojenim pašnim vedenjem psa in pašo kot delom (človek in pes proti ovcam). Pri čemer prvo prispeva velik del h kvaliteti drugega (se mi zdi, da se strinjava glede tega). Verjetno tudi ne trdiš, da lahko zlatega prinašalca naučiš, da bi pasel kot border. Prirojenega vedenjskega vzorca ne rabiš in ne moreš psa naučit. Ga ima ali ga pa nima. Če ga ima, je dovolj samo primeren dražljaj, da se to vedenje pokaže (pri borderjih niti ni nujno, da so to ovce). Seveda ga je s šolanjem potrebno spolirati in spraviti pod kontrolo, če želimo imeti od tega kako korist namesto sivih las.
In še enkrat - vsaj za agility lahko mirno trdim, da se da naučit vsakega psa. Nikjer in nikoli pa nisem trdila, da je vsak pes lahko dober agility pes.
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
Spol:
Sporočil: 93
«
Odgovor #748 :
nedelja, 14.08.2005 : 17:32:43 »
Tomster, nehaj se trudit. Nikoli ne bodo razumeli.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #749 :
nedelja, 14.08.2005 : 17:56:30 »
In Mitja v svojem klasičnem stilu, kot že vsa ta leta, skuša prekiniti debato, ponavadi ker nima kakih tehtnih argumentov.
Štajerci oziroma Mariborčani pač.
Aja veste kaj me čudi, da se ni še oglasil nekdanji sotekmovalec Mariborčanov, njega pa pogrešam s svojimi direktnimi komentarji - včasih celo umestnimi).
Še dobro, da se vsaj Tomster oglaša, če ima kdo pravico komentirati tole okoli paše je izključno on, ki edini od prisotnih dejansko pase z borderji...
Btw o paši z zlatimi prinašalci - v Avstraliji jih en vzreditelj popolnoma normalno uporablja pri svojih čredah ovac. Delajo enakovredno njegovim cooliejem...
Aja tisto o epilepsiji sem pa našla nekje na internetu, ko sem iskala za aussieje, kjer se tudi to pojavlja v določenih linijah in pregledovala vse živo o dednosti in eilepsiji.
ps: upam si trditi, da imajo dandanes še vsi borderji pašni nagon...eni ga izražajo že od malih nog, enim pa klikne kasneje. Enim je treba malo pomagati pri odpakiranju naravnih talentov, eni naredijo to sami. VSE pa je potrebno seveda spolirati. Veliko pa je odvisno tudi od priložnosti, ki jim jo nudijo vzreditelji oziroma lastniki, ker se pasma srečuje z umetnim zatiranjem tega nagona.
In mislim, da nima tu nobene veze ali so starši pasli ali ne.
Logiran
Strani:
1
...
45
46
47
48
49
[
50
]