o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
četrtek, 28.11.2024 : 00:47:53
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
o psih
|
pasme
|
FCI 1
| Tema:
Border collie - čvek
Strani:
1
...
29
30
31
32
33
[
34
]
35
36
37
38
39
...
162
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Border collie - čvek (Prebrano 491147 krat)
0 članov in 82 gostov pregleduje to temo.
deteljica
rad prihajam sem
Sporočil: 1.357
Re:Border collie
«
Odgovor #495 :
torek, 25.01.2005 : 09:57:28 »
Citat: Barbka , ponedeljek, 24.01.2005 : 10:44:09
deteljica,
seveda se tudi jaz strinjam, da bi bilo fino, če bi v Sloveniji imeli tekmovanja in preizkuse v pašnji. Potem bi bila zagotovo ta prva, ki bi podpirala to kot obvezo za prvaštvo. Samo, saj veš - če ne omogčiš, ne moreš zahtevati.
Ko se bomo tolk "sestavili", da bomo to izvedli, potem bo zagotovo uvedeno nazaj. Sej se mi zdi, da se Tomster pridno uči tega dela.
Simon - kje pa si opravil izpit oziroma kje treniraš pašo? Če ni skrivnost (je kar nekaj kandidatov, ki bi z veseljem počeli enako, če bi vedeli, kje).
hočem rečt, da bi bilo treba delat na tem, da bi se dalo opravljat izpite, ne pa na tem, da se jih ukinja.
Pa ne tolko zaradi lepotnih prvaštev..naj jih imajo , če so lepi, jaz bi naredila nekaj bolj drastičnega..izpit bi bil obvezen za vzrejno ...ali pa vsaj nekaj v smislu PNZ.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
«
Odgovor #496 :
torek, 25.01.2005 : 10:44:21 »
saj ste opazili...moj dodatek se je spet znašel v citatu
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
Spol:
Sporočil: 93
«
Odgovor #497 :
torek, 25.01.2005 : 11:03:06 »
Oglasam se kot eden redkih ce ne edini, ki sem na skupnem zboru sodnikov glasoval proti ukinitvi delovnega izpita za slovensko prvastvo.
Saj se nekako razumem argumentacijo, da izpitov pri nas ni mogoce opravljati, a po drugi strani se bojim, da je delovni izpit izgubljen za vse vecne case, ker ne verjamem, da bi se cez 10 ali vec let ko se bo spet spreminjal Pravilnik o strokovnem delu sploh se kdo hotel obremenjevati s tem.
Upam samo, da bo FCI vztrajal pri delovnem izpitu, ceprav nekako (le zakaj?) ravno prevec ne zaupam v modrost sivolasih funkcionarjev.
Sicer pa je delovne izpite za borderje zagotovo možno opravljati v Italiji in Avstriji, kar ni ravno na drugem koncu sveta. Sploh ce pomislim kam vse so se razstavljalci sposobni odpeljati za kaksen CAC ali CACIB (no ja saj drugi tudi nismo dosti boljsi).
Logiran
Simon_in_Bay
odvisnež
Spol:
Sporočil: 662
«
Odgovor #498 :
torek, 25.01.2005 : 11:17:38 »
Mislim, da ni težava v izpitu. Za izpit bi se marsikdo peljal v Italijo in ne vem kam še vse. Večji problem je v treningu. Verjetno to najbolje ve Tomster, ki se je, vsaj kar jaz vem edini resno lotil tega. Kje dobit čas in denar za se 2-3 krat tedensko vozit ne vem kako daleč?
Logiran
Mitja
še malo sramežljiv
Spol:
«
Odgovor #499 :
torek, 25.01.2005 : 11:32:37 »
Jaz imam (po vzoru na druge pasme kjer se zahteva delovni izpit) bolj obcutek, da je pri teh stvareh bolj problem kako pripraviti ljudi do dela s psom, ne pa toliko cas in denar. Saj 2-3 krat tedensko najbrz res ni treba trenirat, da bi naredil pasni izpit, ki se zahteva za osvojitev sampionata.
Tudi pri sluzbenih pasmah in lovskih je kar nekaj lepotcev, ki nikoli ne bodo dosegli sampionata, ker pac nimajo dovolj dobrih naravnih zasnov za delovni izpit ali pa njihovi lastniki nimajo veselja do dela.
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
«
Odgovor #500 :
torek, 25.01.2005 : 12:25:31 »
Citat: Simon_in_Bay , torek, 25.01.2005 : 11:17:38
Mislim, da ni težava v izpitu. Za izpit bi se marsikdo peljal v Italijo in ne vem kam še vse. Večji problem je v treningu. Verjetno to najbolje ve Tomster, ki se je, vsaj kar jaz vem edini resno lotil tega. Kje dobit čas in denar za se 2-3 krat tedensko vozit ne vem kako daleč?
kje pa se dobi čas in denar , da se npr vozakaš na razstave po vsej Evropi in stran mečeš peneze za ogabno , nesmiselno in pretirano drage prijavnine?
Npr , če si si v Ljubljani privoščil obe razstavi in specialki si pljunil v prazno 2 x 8 in 5 tisoč v dveh dneh, pol pa še mal popapcaš in popupcaš pa adijo 30 .000 keša. S tem bencinom se pa že nekam pripelješ , a ne?
(Ps druga oseba ednine je slovnična ni mišljena na nikogar.)
Jaz se tud pridružujem Mitji : enkrat izgubljeno-nikoli več dobljeno.
Po tej poti bodo pasme čez 50 let različne samo še po embalaži-vsebina bo v vsakem primeru enaka, oz nična.
Logiran
Barbka
midi
Spol:
Sporočil: 1.360
Seta del Oro: pametna lepota
«
Odgovor #501 :
torek, 25.01.2005 : 15:19:35 »
deteljica, ne strinjam se čisto s teboj.
Tradicije v "paši" v Sloveniji nikoli nismo imeli, torej je nismo zgubili.
Naslednje - delovni izpit za lepotno prvaštvo ne vpliva na smer/politiko vzreje v neki državi, temveč je odvisna od ciljev vzreje posameznih vzrediteljev. Da konkretiziram: na Hrvaškem prav tako za naziv lepotnega prvaka pri border collijih ni potreben delovni pašni izpit, pa je vzreja na Hrvaškem eksplicito usmerjena v delovne sposobnosti psa. Občasno pa se ti psi pokažejo na razstavah in s tem preverjajo "tipičnost pasme" v smislu primerjanja z idealnim psom (standardom) - in velikokrat z uspehi.
Tudi v Italiji so vzreditelji, ki vzrejajo border collije striktno lepotno, vzreditelji, ki vzrejajo samo za delo in tudi tisti, ki se trudijo imeti "lepega in pametnega" psa. Ravno lastnik Linka (psa, s katerim je parila Mateja), je eden takih, pa mislim, da tudi v psarni Allymoon dajo dosti na to, pa npr. di Cambiano, pa Fieschi.
V Sloveniji se delovni izpit kot pogoj za prvaštvo ni brisal zaradi težnje po lepotni vzreji, temveč zaradi preprostega dejstva, ki je bolj pravne narave: ne moreš zahtevati od ljudi, da izpolnijo pogoje, če jim ne daš možnosti,da bi jih izpolnjevali. Čisto "pravna" zadeva.
Kar se tiče organiziranja "paše" kot kinološke discipline, kot jo imajo drugje. Mislim, da sva s Tomsterjem o tem že govorila. V prvi vrsti se potrebujejo ljudje, ki bodo na dolgi rok to počeli - ne samo leto ali dve, temveč, po potrebi, 10 let (izkušnja kluba za hrte pri uvedbi coursinga kot samostojne kinološko-športne discipline). Potrebuje se prostor, ovce, pravila o delu in - sodnika. To zadnje bi bilo še najlažje. Če se zbere skupina, sem takoj za.
Logiran
La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Mitja
še malo sramežljiv
Spol:
«
Odgovor #502 :
torek, 25.01.2005 : 15:54:54 »
Samo pojasnilo o hrvaski vzreji:
Gre prakticno za samo enega vzreditelja (o drugem raje ne bi razpravljal), ki je seveda navdusenec za delo z ovcami in za delovno vzrejo psov. In na razstavah se ne pojavlja zaradi preverjanja tipicnosti svojih psov temvec zato ker za vpis svojih mladicev v hrvasko A rodovno knjigo potrebuje dolocene ocene iz razstav. Sicer pa dobro poznam njegovo intimno mnenje o razstavah in ga iz vljudnosti ne bom citiral.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
Sporočil: 1.576
«
Odgovor #503 :
torek, 25.01.2005 : 16:50:32 »
Ja ste tud smotani. Vsi sam jokate kako se v SLO ne da nit trenirat paseje, hkrati pa v zadnjih 2-3 letih odkar obstaja ta problematika bolj konkretno, ni bilo v tej smeri narejeno NIC.
In hja nevem a ste borderasi taka klika zase al kaj, sej se valda zavedate, da nas obstaja se en kup lastnikov aussiejev pa kakega apenzellerja tud, k bi se z zadevo ubadali kaj vec kot pa samo leto ali dve...
Edina razlika med vasimi borderji in nasimi psi je v nacinu pase (borderji od dalec, nasi od blizu). Vse ostalo je pa isto.
Logiran
Madness
novinec
Spol:
Sporočil: 41
«
Odgovor #504 :
torek, 25.01.2005 : 19:45:16 »
Hja tukajle se pa moram tudi jaz malo vmešat.
Najprej lep pozdrav vsem,
Se popolnoma strinjam s sirtaki glede veliko govorjenja malo dela.
Sem velik ljubitelj vseh ovčarskih pasem in se mi zdi izredno škoda, da pri nas ni skoraj nobenega interesa za pašo, glede na zastopanost ovčarskih pasem v sloveniji in celo eni priznani slovenski pasmi.
Osebno sem se glede paše zanimal že na več mestih med drugim tudi v klubu britanskih ovčarskih pasem, ampak imajo vsi preveč dela z ostalimi stvarmi samo za tisto edino stvar za katero je bil njihov pes v preteklosti sploh vzrejen se noben noče ukvarjat,
raje psa peljejo na kakšno razstavo ali pa agility.
Glede na to da sem lastnik Apencelerke ne spadam ravno v klub BOP, vendar če se bo kdo odločil kaj narediti v tej smeri lahko name takoj računa za pomoč seveda če je v moji moči.
( PS. upam da ne bo kakšnih zamer, v bistvu sem zelo vesel, da je sploh prišlo do debate o paši, mogoče se pa iz tega še kaj izcimi
)
LP Calvin (brat od Madnessa)
Logiran
Tomster
rad pišem
Spol:
Sporočil: 325
«
Odgovor #505 :
torek, 25.01.2005 : 21:02:29 »
U, mater, kolkokrat vidim moj nick... Pa da se kako "vrzem med pixle"...
Nisem edini (vsaj upam, da ne), ki se je malo bolj vrgel v pasne vode, mi je pa verjetno edinemu pasa zanimiva kot kinoloska disciplina, ostali pac rabijo pse za delo doma, kar spostujem in pozdravljam.
Po eni strani je res, da je problem zahtevat pasni oz. delovni izpit, ce ni osnovnih pogojev (beri: vsaj 1ha velik travnik, 6 ovc-po moznosti vajenih psov, dobra ograja, ki dopusca tudi kaksno srecanje bliznje vrste, potrpezljivega lastnika doticnih rekvizitov na eni in vedozeljnega ter pridnega in malo (OK, fejst) norega pesjanarja, ki se mu vse skup da, na drugi strani.
Spet drugje pa se veselo vozi-mo/-te/-jo na razne druge tekme, seminarje, razstave, kurce palce, pa nobenga ne boli, da je treba bit recimo v nedeljo ob 7.30 perajt pa nalispan pred sodnikom al pa na parkurju. 100 km dalec se peljat, da prvih 10x nardimo norca iz sebe, pa je problem (verjemite, vem kako je to...).
Sirtaki, ja, verjela ali ne, je problem vse to uredit, kot sama ve tudi Barbka s hrti in coursingom. V tem casu, ki ga ti omenjas, sem se sam kar nekajkrat (OK, odkar je pac pes dovolj velik) spravil vsaj 180km dalec, da sem probal mogoce 2x po deset minut s psom okrog ovc letat (nalasc ne stejem tistih 2x ko smo bili na Golem Brdu-vemo pri kom). Pa niti priblizno ne jamram al pa se smilim sam sebi, pravim le, da se PRI NAS ne da ucit, trenirat, vadit, blablabla, pase. Ker ni pogojev. Ker noben kmet ne posodi svoje gmajne, naj bo se tako slaba, pa svojih ovc, naj bodo se tako varne, ker pac, kot je omenila ze Barbka, zaradi pomanjkanja pasne tradicije v Sloveniji, zadeve NE poznajo. In se bojijo. Tudi mene je strah, ker ne obvladam zadeve, ampak, jebemoboga, ce me bo to stalo par ovc v presernih, me bo pac stalo. Bom pa lahko (oz. ze lahko) rekel, da sem probal! Ne vem se, ce mi bo ratalo, sem pa probal. Se kdo?!?
Kar se tice pravil pase kot kinoloske discipline je po moje treba najprej ustanovit neko telo, ki bi usklajevalo in nadziralo zadeve, nek odbor, klub, bando, karkoli, ampak takih ljudi, ki jih zadeva res zanima in ki v tem vidijo prihodnost. Saj, na zacetku bi verjetno imeli 2 do 3 dezurne, ki bi karkoli delali, ampak scasoma bi se, vsaj po mojem mnenju, zadeva razvila. Ne tako kot agility, bi pa verjetno lahko privabili kakega tekmovalca iz sosednjih drzav, ki jim je Slovenija blizje kot kaka tekma pri njih doma (kot Italijani na nasih agi tekmah, recimo...). Sam pravilnik (ISDS kot tudi njegove variacije na temo iz Avstrije in ZDA) imam doma, ni neka znanost. Tudi pasni izpit, ki je potreben za, recimo, Int. Ch. je v bistvu cisto osnovno gnanje ovc po parkurju skozi dvoje vrat, mogoce cez kak mosticek in kratek outrun, da se pac vidi, da pes in vodnik vesta, kaj delata. Nobene znanosti.
Kot sem omenil ze vceraj, sem zal izpustil nedeljski trening, ampak imamo pac probleme z zdravjem, tako da se cakam letosnji prvi resni trening... Vsi, ki ste kolickaj doma na domacih agi-tekmah pa verjetno poznate hrv. vzreditelja, ki ga je omenil Mitja. On je blizu in malo manj blizu edina avtoriteta, ki je pripravljena pro bono pomagat, treba ga je pac malo pocukat za rokav, saj ne grize (preverjeno, pa se nasmejis se lahko z njim). Koga pac zanima...
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #506 :
torek, 25.01.2005 : 21:28:40 »
Tomster,
kaj se branis zdej spet? Sej ti ne jokas okol tega, da se nic ne nardi. Ti si v bistvu en od "bright lights" v smeri, da se bo mogoce kdaj celo kaj resnicno zacelo dogajat v SLO. Ne pa samo stokat gor pa dol.
Sej valda se vedno ves, da vsi cakamo, da na nas preneses svoje znanje ?
Tko da svaka ti cast za te tvoje izlete na Hrvasko, pa tudi v Francijo.
Seveda ze kako leto al kolk cakam, da mi poveste kdaj romate tja dol, sem kak teden nazaj izvedela, da je bil jesenski izlet celo, ampak zacuda jaz tega nisem vedela, pa bi ful rada sla!
Logiran
Barbka
midi
Spol:
«
Odgovor #507 :
torek, 25.01.2005 : 21:36:08 »
No Tomster, moja dva (posebej Žvalamala) je pa letos že imela srečanje z ovcami. Ovce vodijo 1:0
.
Drugače pa - popolnoma se strinjam z vsem, kar si napisal.
Ne gre za denar, ne gre za čas. Gre zato, da te mora to veseliti. Tako, kot ene veseli borderje voziti na razstavo, druge na agility, tretje na klasiko, eni jih imajo pa za hišne ljubljenčke in za po kavču valjati te mora veseliti, da "paseš". In dokler ne bo dovolj ljudi, da bi sploh začeli "kopati" v kakšno združenje - je pašnja v Sloveniji žal utopija.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
«
Odgovor #508 :
torek, 25.01.2005 : 21:39:55 »
Barbka, zakaj spet samo o borderjih govoris (ceprav je to res tema o njih, sam Jana sigurn ne bo brisala postov, kjer ta pasma ne bo omenjena
Jaz ti lahko zdele nastejem cca 10 ljudi, ki NIMAJO borderja, imajo pa prav veliko zeljo po ucenju pase sebe in svojih psov...dvomim, da jih toliko najdemo med borderasi
Skupaj nas je sigurno ene 20, ki bi se sli to...ampak hja no dokler govorite tukaj samo o borderjih, toliko casa je zdruzitev moci lahko samo utopija ocitno
Logiran
Barbka
midi
Spol:
«
Odgovor #509 :
sreda, 26.01.2005 : 09:54:36 »
Sirtaki -
kaj čem, če pa prvič imam dva borderja in drugič jetema o borderjih.
Mogoče bi bilo pa smiselno odpreti še lastno temo "paša ovc".
Logiran
Strani:
1
...
29
30
31
32
33
[
34
]
35