o psih
pasme
galerija
forum
zaščita ivali
posvojite psa
Dobrodošel/la,
gost
. Prosim
prijavi
ali
registriraj
se.
petek, 08.11.2024 : 21:29:11
1 uro
1 dan
1 teden
1 mesec
vedno
Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
mojpes.net
|
aktualno
|
vroče teme
|
Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje
| Tema:
Lovci, klateški psi in srne
Strani:
1
...
16
17
18
19
20
[
21
]
22
23
24
25
26
...
35
Dol
« nazaj
naprej »
Avtor
Tema: Lovci, klateški psi in srne (Prebrano 95073 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
Spol:
Sporočil: 7.399
NS Lama Tari
Re: Lovci, klateški psi in srne
«
Odgovor #300 :
petek, 24.06.2005 : 18:33:40 »
Ja ali si pa omisliti pasmo, ki jo je folk sposoben imeti ane.
Logiran
"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Bondi
novinec
Sporočil: 5
«
Odgovor #301 :
sreda, 20.07.2005 : 14:10:23 »
Nisem lovec in delovanje lovcev v veliki meri ne poznam dovolj dobro, da bi sodila o primernosti in neprimernosti lovstva. Vendar pa sem vedno verjela, da se nekdo odloči za to, da postane lovec predvsem iz ljubezni do živali, da jim pomaga in omogoča boljše življenske pogoje. In saj veste, kako pravijo: kdor ima rad živali ima rad tudi ljudi. Pa se mi je prekratkim v življenje prikradla grenka izkušnja z t. i. lovcem, da v to ne verjamem več. Sem skrbnica dveh bradatih škotskih ovčarjev. To so psi, ki definitivno niso nagnjeni k agresivnosti. Večkrat se pošalim, da so tako prijazni, da bi še roparjem pomagati odnašati stvari. In ne samo to, to sta psa, ki živita v sožitju z "plenom", pritlikavim kuncem. Živim v naravi in skoraj vsak dan gremo s psoma na sprehod v bližnji gozd po ustaljeni gozdni poti. Sprehod ponavadi zaključimo na čistini, kjer se nahaja lovska opazovalnica oz, visoka preža. Psa sta bila spuščena , ko sta prišla na jaso, vendar ne več kot deset metrov oddaljena od mene, torej še vedno pod mojim nadzorom. Ko sem prišla za njima sta sedela in gledala v lovca, ki je bil na tej preži, le-ta pa je meril v njiju s puško. Ko me je zagledal mi je bevsknil: " zgini, da te nikoli več ne vidim, naslednjič bosta psa ležala pod tvojimi nogami". Bila sem zgrožena in jasno, da sem se v situaciji, kjer nekdo meri s puško v tvoje pse obrnila brez besed in odšla. Ker ne morem pozabiti dogodka (dejansko bi jih lahko ustrelil), sem iskala kateri zakon dovoljuje lovcem osebno presojo o nevarnosti psa. Res je zapisano v tretjem odstavku 35. člena Zakona o divjadi in lovstvu , da psov ni dovoljeno brez nadzorstva spuščati prosto v naravo in Zakon o zaščiti živali definira v 5 členu katere živali so nevarne (tiste, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvadljivosti oz. kažejo napadalno vedenje do človeka. Skratka, če povzamem, v mojem primeru psa nista bila brez nadzorstva in po tej definiciji ne veljata za nevarno žival. Od kod torej pravica meriti s puško nanju? Da ne govorim o tem, da 4. člen Zakona o zaščiti živali neprimerno ali nepotrebno usmrtitev živali obravnava kot mučenje živali. Najbolj od vsega pa me zanima od kod si je ta lovec vzel pravico do takšnega odnosa do sočloveka (nenazadnje mi je grozil, čeprav bi mi lahko drugače razložil, da sem v lovišču v neprimernem času dneva). Ali ima lahko tak človek v roki puško in se izdaja za lovca???
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
Sporočil: 1.361
«
Odgovor #302 :
sreda, 20.07.2005 : 18:14:38 »
Bondi, verjetno si v svojem življenju že ugotovila , da med človeško raso obstajao, zdravi in gnili primerki.
Vsepovsod , ne samo med lovci.
Moj nasvet ob naslednji grožnji, v primeru da je neupravičena in sta bila psa
poleg tebe
( tudi če ne na povodcu), in nista ogrožala nikogar, še najmanj pa pa napol slepega lovca na preži... namesto ,da se mirno obrneš in jamraš... reši zadevo na mestu.
Pozovi ga naj pride dol iz preže, med tem priveži svoja psa in ga nazijaj in nabevskaj kot nora če je potrebno pa še oklofutaj.
" sa primitivcima- primitivno"
pri nekaterih pač lepa beseda ne najde lepega mesta.... najmanj pa rešiš na način da se pri dotični osebi obrnešin tiho oddideš ter se potem pritožuješ
Logiran
Bondi
novinec
«
Odgovor #303 :
četrtek, 21.07.2005 : 07:13:47 »
D.
hvala za nasvet a vedi, da je to prekleto težko izvesti, če je puška usmerjena v psa, sej veš, da nikoli ne veš, kateri psihopat se skriva za lovskim dovoljenjem.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #304 :
četrtek, 21.07.2005 : 09:21:45 »
Bondi: A pa ti res misliš , da bi nekdo spekel psa vpričo tebe?
?
Preberi si lovski zakonik, in nato še KZ Rs.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
Sporočil: 4.474
«
Odgovor #305 :
četrtek, 21.07.2005 : 13:06:37 »
Če eden ima puško, drugi pa ne, je bolje, da se ta drugi ne repenči preveč. Primeri, da je jager počil psa zraven lastnka so bili, vsaj v enem primeru je bil pes celo na vrvici, ampak kako boš pa to lahko dokazal? Pa tudi če bi dokazal, kaj pa bi imel od tega? Psa ne bi bilo več, lovci pa za svoja nedela niso kdovekako hudo kaznovani. Če se ne motim jo je nenavadno poceni odnesel celo tisti, ki je gobarja zamenjal za divjega prašiča in ga ustrelil v glavo, potem pa pogumno pobegnil.
Jaz se z našimi domačimi lovci čisto dobro razumem, ampak pod lovskimi prežami se pa ne sprehajam niti s privezanim psom ne. nikoli ne veš kdo je zgoraj, in tisti, ki je zgoraj je lahko bistveno bolj pogumen, kot če bi bil zraven tebe in bi mu gledala v oči.
Včasih prijazna beseda naredi čudeže. Zgodilo se je že, da sem na podoben verbalni napad odgovorila skrajno prijazno, lovec je bil najprej tako osupel, da je najprej ostal brez besed, potem se je pa celo izcimil čisto pohleven klepet.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #306 :
četrtek, 21.07.2005 : 14:10:59 »
Lanabela, zgodilo se je že marsikaj, ne samo med lovci temveč tudi med lastniki psov....(razno - razna zbrcanja do smrti fizična obračunavanja med sabo itd...).
Mene predvsem moti neodgovornost nekaterih lastnikov, katerih posledica je nevzgojen pes.
In te isti lastniki se prav malo ozirajo na okolico in svet okoli nas. Pač si pridržujejo pravico da njihovo nevzgojeno ščene lahko počne karkoli in kjerkoli.
Skrajno " svinjsko " od takih lastnikov, se mi pa zdi, da ne spoštujejo drugih živih bitij, ( v tem primeru divjadi ) navsezadnje mi smo v njihovem domu in ne divjad v naši hiši( in navsezadnje tudi neprimerno obnašanje psa do ljudi-otrok- nasplošno vsega tudi v urbanem okolju). Pač glede na okolje v katerem se nahajamo s psom , se primerno obnašamo
, vsaj moje mnenje je tako.
Pes je naše breme in naša odgovornost. In z njim in njegovim obnašanjem naj ne bi obremenjevali drugih.
Je pa dejstvo, neodgovoren lastnik zaradi svoje hibe nikoli in nikdar ne bo priznal svoje napake( vzgoja psa), temveč bo za svoje neodgovorno ravnanje( posledično) vedno krivil druge, pa naj bodo to lovci, drugi psi,stare mame, otroci, kmetje ali pa .....
gasilci če je že ravno treba.
Logiran
Bondi
novinec
«
Odgovor #307 :
petek, 22.07.2005 : 08:19:38 »
Lanabela!
Popolnoma se strinjam s teboj. Nimaš se kej repenčit, če nekdo meri z orožjem v tvoje pse in posredno tudi vate. To nima veze z pogumom ampak je v takem primeru umik zdrava presoja. Vsaj jaz tako mislim. Zakaj bi tvegal življenje psa?!
Logiran
jasminaj
odvisnež
Spol:
Sporočil: 506
«
Odgovor #308 :
ponedeljek, 08.08.2005 : 13:23:02 »
eno vprasanje.. mogoce ste o tem ze pisali, prosim preusmerite me kam oz. an katero stran ::)kakšne izkušnje imate z mladimi srnami? se je vaš pes zapodil za njimi, če ja, glede na to, da so počasnejše , jih je dohitel? Kaj pa je potem naredil? Pravzaprav nasploh, mislite, da bi pes, ki je sicer doma v stanovanju, ter razcartan in razvajen, napadel srno, ko bi jo vlovil? ali imajo to v nagonu?
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #309 :
ponedeljek, 08.08.2005 : 22:14:25 »
Jasminaj: Povedala ti bom izkušnjo iz lanskega leta katero sem videla na lastne oči.
Živim, na vasi. Okoli vasi se razprostira gozd. In v teh gozdovih je ogromno srnjadi. Lansko leto mislim , da nekje julija, sva šla z mojim psom na sprehod ( star je bil 6 mesecev) in ko hodiva tako po gozdu( moj pes na fleksiji) sem videla prizor, katerega ne bom nikoli pozabila.
Dva mešanca med NO , eden še celo z ketno za seboj in srna. Srna je bila stisnjena v kot nad njo so bile pečine - ni mogla nikamor, samo glasove je spuščala in se nemočno zaganjala v pečine. Psa sta jo dobesedno trgala pri živem telesu in to zadaj, vse naokrog je bilo krvavo psa sta lajala in renčala........ dobesedno res sta bila dve divji zveri v vsej svoji veličini .
Jaz ko sem to videla sem samo pograbila prvo poleno ki mi je prišlo pod roke in zagnala (vpila sem pa tako da me je potem grlo bolelo) v prvega psa, kateri ni niti trznil. Moj pes se je od strahu poscal in ulegel na tla in tudi premaknil se ni samo tresel se je.
In ko sem jaz šla nad psa z drugim večjim " porjaklom" v roki je eden le pobegnil proč , drugi se je pa zagnal proti meni. In sem ga močno udarila, tako močno , da se je "porajkel" razklal na njem, pokasirala sem še ugriz in to med tem ko sem vlekla solzilec iz žepa. Na srečo se je potem umaknil.
Da ne omenjam srne...... ji ni bilo pomoči. Trpljenje ji je olajšal šele svinec, ki ga je prinesel lovec čez deset minut, katerega sem klicala po telefonu.
Čez dober mesec sem zopet srečala tega istega psa. Tokrat še na začetku dejanja in skoraj na istem mestu...... tokrat je v šahu imel mladiča srne. In tudi tokrat mu ni uspelo zadovoljiti svojega nagona.
In ta isti pes, je imel še celo leto in pozimi svoje morilske pohode.
Glede plenskega nagona,in odgovornosti lastnikov , ne bom več razglabljala
.
In do takrat, sem imela tudi jaz lovce za morilce, ki svojo trofejno zbirko bogatijo z pasjimi odstreli....... Od tega prizora dalje pa ne več ( ajde so primitivci-izjeme - o njih ne bi izgubljala besed) In ti povem čisto po pravici, da bi jaz osebno imela takrat orožje in ,da bi bila prepričana , da bom zadela , bi jih obadva tako naluknjala, da bi bila veselica.( pa si mislite o meni kar si hočete)
Ker v tem primeru je bilo potrebno samo nekaj : pogledati srni v oči in psoma v oči. In v mojih očeh tadva psa nista bila več psa temveč zgolj divje zveri kateri se izživljata nad nemočnim plenom.
Mislim pa , da smo sedaj prišli do bistva teme lovci, klatežki psi in srne.
Logiran
seter
novinec
Spol:
Sporočil: 28
«
Odgovor #310 :
torek, 09.08.2005 : 09:52:01 »
Naš pes se že zapodi za srno, ampak ni šans, da bi jo dobil. Tudi sicer moram rečt, da se na klic res hitro odzove in se vrne. Ne vem pa, kaj bi bilo, če bi srno slučajno dobil!? Se pa to vedno zgodi skoraj na našem dvorišču, takoj zraven hiše je sadovnjak, po katerem naš pesjanar dirja. In ravno v ta sadovnjak se zatekajo srne. Kar ogromno jih je. V vseh letnih časih. Ga nič kaj rada ne spustim več. Sicer se mi pa v gozdu še ni zgodilo, da bi šel za srno, je preveč zaposlen s čim drugim...
Me je pa lovec že nadrl samo zato, ker sva s pesotom hodla po gozdni cesti. Sicer je bil res spuščen, ampak zraven mene. In po stavkih kot, "če bi naletela na mojega kolega, psa ne bi bilo več...", lovcev nič kaj preveč ne maram. Čeprav seveda niso vsi takšni! Ampak zakaj pa moramo lastniki psov (s psi) pa ravno na njih naletet?
Logiran
bina
živim tukaj
Spol:
Sporočil: 3.790
«
Odgovor #311 :
torek, 09.08.2005 : 10:12:08 »
Naš Bero je nekoč zalaufal za mlado srno (stara je bila nekaj tednov-zelo mlada). Pa ni imel šans, da bi jo ujel
Srna je naredila skok v levo in v desno, pa mu je že ušla. Naš je samo z dolgim nosom gledal kam je izginila
Ker je Bero navajen na zajčka (tudi divjega je nekoč našel in samo mahal z repom), verjamem, da bi tudi srno samo povohal.. A kaj, ko beži pred njim
damayanti, tista dva psa bi pa tudi jaz ustrelila. Pri meni so tudi psi na zelo visokem mestu priljubljenosti, ampak če bi videla, da bi kakšen (moj) ali tuj ubil srno, mu ne bi bilo več milosti (psu, ne srni). Tega pa jaz ne dopuščam (prav tako ne dopuščam, da naši psi pobijajo mačke). To se mi zdi še huje, kot da ugrizne (šavsne) lastnika (za kar je tudi v naši družini "zagrožena kazen" evtanazija-seveda je pa pomemben vzrok). Ampak za pobijanje drugih živali s strani mojih psov pa vzrok ni pomemben...
Lp Jana
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #312 :
torek, 09.08.2005 : 10:13:04 »
odsevna ovratnica, poleg, ali na povodcu. Pa vam nihče ne bo težil zaradi psa po gmajnah.
Jaz živim res v okolju, kjer je ogromno primitivcev( baje so se tisti iz hribov včasih še med seboj malo parili, in so celo še malo ubrisani
)
Za enkrat...... ( moram potrkat) mi še nihče ni zatežil ali me opozarjal.
Je pa tudi res , da sem nekoč srečala neko lovsko čenčo( moškega spola), in se na dolgo in naširoko zadebatirala z njim. Pa sva se pogovarjala vse mogoče..... tudi o tistih primitivcih, in sem samo med vrsticami omenila, da če bi se meni slučajno zgodila taka primitivnost , naj primitivec raje zbeži daleč proč, ker Slovenija bi mu bila premajhna.
In grem stavit da je to v naslednji gostilniški debati tudi omenil.
Sedaj z psom vadiva prinašanje, včasih še celo sredi gozda, ob prisotnosti kakšnega lovca( ki mi daje nasvete) ali pa sama. Brez problema.
Sem pa 100% da mi ne bo pognal.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
Spol:
«
Odgovor #313 :
torek, 09.08.2005 : 10:26:19 »
Ja Bina te čisto razumem. V primeru , da bi moj pes to naredil ( poklal srno)in , da bi mi ga lovec ustrelil, bi lepo mirno in ponižno plačala kazen, za škodo , ki jo je povzročil in pokopala psa, kot v primeru druge nesreče. In ker imam ( recimo) toliko zdrave pameti, bi razlog za tak dogodek pripsala sebi. Ker v tem primeru bi bila kriva jaz, in samo jaz , za nevzgojenost mojega psa, ker se zavedam da ima nagon in nisem bila toliko sposobna, da bi ga vzgojila.
Najbolj, me pa pogrebe, ko nekateri vedno krivijo druge za take incidente. Sami si pa ne priznajo svoje napake.
Še bolj me pa pogrebe izjava kot je naravna selekcija. Pa v " majko božjo" kakšna naravna selekcija neki. Pes ubija iz športa zvečer se pa naje ob svoji skledi briketkov in zvali na kavč.
Naravna selekcija je edino v primeru divjadi med sabo. Volk , ris.... oni pa delajo naravno selekcijo , ja! Volk tudi čisto drugače zalezuje žival kot pes. In na koncu jo ubije za hrano, ker mu nihče ne nudi briketkov in kavča.
Logiran
luka
odvisnež
Spol:
Sporočil: 906
«
Odgovor #314 :
sreda, 10.08.2005 : 12:03:25 »
Bondi,
nisem lovec in nimam namena zagovarjati lovcev, še manj pa tega strelca, na katerega si naletela. Njegov odnos je res na nivoju votlinskega divjaka (upam, da jih s tem nisem užalil).
Vendar, prevečkrat sem že videl raztrgane srne in druge gozdne živali, videl sem jih, kako se mučijo pred smrtjo in videl sem pse, ki so bili mirni kot tvoji, pa se jim je lepega dne "odpelo". Sam imam angleškega buldoga, ki se igra z ptički, ki iz njegove sklede pijejo vodo, čuva sosedovo muco itd., pa ga nikoli ne bi upal spustiti v gozd brez povodca. Tudi na sprehod ne grem, če ni pripet. S tem sem se izognil že marsikateri borbi med psi. Hočem samo povedati, da so vsi psi kosmati za ušesi. Zato se popolnoma strinjam s tem, da spuščeni psi - ne glede na karakter in pasmo - nimajo kaj početi v gozdu, če niso pripeti. Vem, da se vas večina ne bo strinjala z mano, toda to je moje mnenje.
Upam, da bo naslednji lovec na katerega boš naletela bolj kulturen in bo znal povedati to, kar ima za povedati na bolj prijazen način.
Logiran
Strani:
1
...
16
17
18
19
20
[
21
]